Hvordan brygger man stempel kaffe?

Har du fået dig et kaffestempel og vil du vide hvordan du brygger den perfekte kaffe på kaffestemplet? I denne guide forklarer jeg med billeder hvordan du brygger kaffe på dit stempeljern.

Det skal du bruge til at lave to kopper stempelkaffe:

1 Kaffe stempel
2 Kaffekopper
4 Spiseskeer groft nykværnet kaffe (har du ikke en kværn kan formalet kaffe gå an)
3 Kopper vand

1. Dosering af vand

Når du har alle dine ting klar skal vandet doseres. Mængden af vand du skal bruge afhænger selvsagt af hvor mange kopper du skal bruge. Det bedste råd er at lave nok til at tømme kanden ved første opfyldning idet den færdige kaffe i stempelkanden hurtigt afkøles. Skal du lave to kopper, påfylder du to kopper vand plus en ekstra kop uanset mængden af kopper du skal bruge.

2. Opvarm kaffestemplet med vand

Når vandet er nået koge punktet lader du det hurtigt køle af, og hælder derefter 1/2 kop varm vand i kaffestemplet og svinger det rundt hvorefter det hældes ud i vasken. Det er et trick man især kender fra te-verdenen, det varmer kanden op og giver dig det bedste resultat. Er det lang tid siden du har brugt kaffestemplet fjerner det også støv.

3. Doser kaffen til kaffestemplet

Nu er det tid til at dosere kaffen. Blandingsforholdet er to spiseskeer friskkværnet grov kaffe per kop, men man må gerne putte ekstra i efter behov – eksperimenter eventuelt lidt for at finde den perfekte mængde.

4. Hæld halvdelen af vandet i kaffestemplet

Når kaffen er afmålt og doseret, hældes halvdelen af dit vand i kanden – og ikke hele kanden som mange fejlagtigt gør.

5. Lad kaffen trække

Trækketiden er ikke raketvidenskab – lad blot kaffen trække i et par minutter til skummet rejser, og falder igen.

6. Hvirvel kaffen rundt i kanden

Når skummen er faldet ned, svinger du kaffen rundt i kanden for at opløse klumper i kaffen. Du kan sagtens bruge en ske (sørg for at anvende plastik så kanden ikke bliver ridset), du får dog et bedre resultat ved at bruge hvirvel metoden. Herefter hældes resten af vandet i kaffestemplet, og du kan putte låget på kaffen. Sørg for at efterlade lidt luft mellem stemplet og kaffen inden du presser stemplet.

Det er ikke jordens undergang hvis du kommer til at hælde al vandet i kaffestemplet, det bliver dog sværere at undgå klumper, og derved taber kaffen smag – og du risikerer at få en tyndere kaffe.

7. Pres og server kaffen

Når kaffen skal presses skal du blot langsomt presse stemplet ned med vægten af din hånd. Det tager 10-15 sekunder, og det sikrer at der ikke ryger for meget kaffegrums ud i resten af kanden. Derudover undgår du at ødelægge dit stempel idet kanden kan revne såfremt du presser for hårdt.

Server kaffen med mælk eller hvad du foretrækker. Bemærk at det med stempelkaffe er en del af charmen at der kommer lidt kaffegrums eller kafferester i koppen. Det kan ikke undgås, men betyder ikke det store idet kaffegrumset blot er i bunden af koppen.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/kaffe-blog.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

14 tanker om "Hvordan brygger man stempel kaffe?"

 1. Synes siden er super fin – drikker ikke selv kaffe og derfor har siden været meget behjælpelig!! Har dog skrevet et stort projekt om kaffe under min uddannelse, men der var der ikke tænkt på stempelkaffe endnu – ha ha…

 2. Tak for guiden, den vil jeg følge næste gang :)

  Den første kande (lavet ud fra gætværk) blev i hvert fald lidt tynd. Så tænkte jeg hellere måtte finde noget fra en, der har forstand på det. Og der var du!

  • Hej Nikolaj,

   Jeg er glad for at du kunne bruge det.

   Jeg har selv oplevet at det til tider afhænger af kaffen – men blandingsforholdet her passer perfekt til mig. Man kan sagtens tage mere eller mindre, alle har jo forskellig smag :)

  • Hej Kasper,

   Det er min præference at bruge 2 spsk. per kop, men det smukke ved kaffe er at der ikke er nogle regler – du kan lave den lige som du vil have den. Nogen foretrækker lidt tyndere kaffe, hvor andre vil have den rigtig stærk. Jeg går nok efter den mellem-stærke variant alt efter hvilke bønner jeg har købt.

   God fornøjelse med kaffen, jeg håber den smager :)

 3. …men hvordan forholder I jer til at skumme kaffen? Her er der åbenbart delte meninger ift. bitterstoffer.
  Hilsen Lars

  • Hej Lars,

   Den her guide er primært møntet på førstegangs-bryggere. Jeg kunne sikkert godt lave en “nørdernes guide til stempelkaffe”, men det bliver ret hurtigt en religion. Ultimativt handler det om hvilken smagsoplevelse du foretrækker.

   Du kan både dyppe kaffen, lade den trække længere, eller som du foreslår skumme den. I forhold til hvad jeg har læst rundt omkring, så skulle det give en renere kop at skumme kaffen, men selve smagen bliver ikke markant forandret. Jeg tror det vigtigste er at have en fejlsikker process, og det betyder at jeg har taget et par ‘ekspert trin’ ud. Måske kan de tilsammen gøre en ekstra forskel, men jeg tror faktisk at det i så fald er vigtigere at ramme mængden (vægt) af kaffe perfekt i relation til vandet – det samme gælder iøvrigt for malingsgraden. Har du prøvet at skumme den, og i så fald oplevede du en forskel?

   Vh. Mikkel

 4. Hej, super fin guide! Jeg har netop lige anskaffet mig en kaffekværner – stempelkanden lå jeg inde med i forvejen. Hvis man blot skal lave én eller to kopper kaffe, er det så spild at bruge kanden og findes der så en anden metode?

  Hvis jeg skal bruge kanden til én eller to kopper, hvor meget vand skal der så i?

  Mvh.

  • Kan se at guiden er skrevet netop til to kopper, ups. 😀

   Hvor mange bønner vil du mene der skal til, til netop to spiseskeer?

   • Hej Kasper,

    En tommelfingerregel er 60 g. kaffe per 1 liter vand. To kopper (alt efter størrelse) kan indeholde lidt under 1/2 liter i mit hus, derfor ville jeg bruge omkring 20-30g. Bedste råd fra mig er at prøve forskellige mængder af, det afhænger meget af dine præference og kaffen du samtidig bruger :)

 5. Er der krav til, hvor varmt eller knap så varmt vandet skal være, når det bliver hældt i kanden. Jeg har hørt, at man med kogende vand skolder kaffen, således det får en dårlig bi-smag.

  • Hej Ehsan,

   Kogende vand kan som du beskriver ødelægge smagsoplevelsen. Du risikerer at vandet udtrækker flere bitre syrer og smagsnuancer der gør at kaffen ikke opleves så balanceret.

   Ultimativt er temperaturen en smagssag, et tip kan være at lade vandet koge i en elkedel, og lade det stå et minut eller to efter. Jeg må indrømme at jeg ikke selv måler temperaturen på vandet, men bruger ventetid efter det har kogt som nævnt foroven. Det giver et fint resultat :)

 6. Hej, hvad er bedst af kaffekværn til stempelkaffe? En af de små med knive kan have tendens til at afgive “kaffestøv” på grund af kværnemetoden – har jeg hørt. Og dette støv vil sætte sig i den færdige kaffe fordi det ikke bliver siet fra af stemplet. Hvad er din erfaring?

  • Hej Søren,

   Det bedste ville være en såkaldt ‘burr grinder’. Forskellen er, at de billige modeller ofte har en form for blender der nærmest pulveriserer kaffen. Det giver ujævnhed og påvirker smagsoplevelsen. Selvom du bruger en burr grinder kan du opleve lidt kaffegrums i stempelkaffen, men det er på et meget mindre niveau.

   Du kan læse min guide til at købe en kaffekværn her: http://www.kaffe-blog.dk/guide-hvilken-kaffekvaern-skal-jeg-koebe/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *