Guide: Hvilken kaffekværn skal jeg købe?

For et stykke tid siden fik jeg taget mig sammen til at investere i en ny kaffekværn. Jeg ved derfor hvor svært det kan være at finde den helt rigtige model. I denne artikel, deler jeg mine tanker om at finde den bedste kaffekværn.

Indeks

 

Fordelen ved friskkværnet kaffe

Det er ikke for sjov at samtlige kaffeentusiaster siger det samme. Vil du have god kaffe, er det første og vigtigste at få en kaffekværn. Jeg selv begik selv den fejl at købe en dejlig (og dyr) espressomaskine første gang, og nøjedes med formalet kaffe. Det svarer til at købe en dyr grillpande og stege en billig bøf med forventningen om at det bliver det bedste måltid nogensinde.

Det var først da jeg fik en kaffekværn at mine øjne for alvor åbnede sig. Jeg følte mig som musen fra disneyfilmen Ratatouille da jeg oplevede en masse smagsnuancer jeg ikke selv havde fået frem før. I sandhed tror jeg at en billigere espressomaskine med tilhørende kaffekværn kunne have leveret en langt bedre smagsoplevelse.

Men hvorfor forholder det sig sådan?. Køber du formalet kaffe, forsvinder aromaen og alle de fantastiske olier utroligt hurtigt – og derfor bliver smagsoplevelsen ikke nær så god som den man havde opnået da kaffen lige var blevet kværnet.

Du kender sikkert til den dejlige duft af friskkværnet kaffe. Første gange dufter det utroligt godt. Men lader du kaffen stå i en beholder til dagen efter, er der næsten ingen duft tilbage. Maler du kaffen hver gang du skal have en kop, vil du bevare olierne samt aromaen, og derfor ikke bare få den utroligt dejlige duft hver dag, men også en langt bedre kop kaffe.

Konklusion: En kaffekværn sikrer at både aroma og de dyrebarer olier bliver bevaret hvilket giver det bedste resultat.

 

Derfor skal kaffen være ensartet

Når nu du ved hvorfor det er så vigtigt at kværne kaffen, bør jeg gøre dig opmærksom på en anden – og næsten ligeså vigtig del.

Forestil dig kaffen der ligger i et filter og venter på det varme vand. Så snart du hælder vandet over kaffen, begynder det at trænge ned igennem og berører samtlige af kaffepartiklerne. Såfremt den malede kaffe er i ujævne størrelse, vil smagen der trækkes ud ligeledes blive ujævn.

Konklusion: Når du kigger efter din nye kaffekværn, skal du være opmærksom på at finde en der kan levere et godt resultat, og det betyder at kaffen er jævn.
Manuel vs. elektrisk kværn

 

Elektrisk eller manuel kaffekværn?

Til at starte med har du to valgmuligheder. Skal kværnen være elektrisk eller manuel?.

De manuelle kværne kan være ganske flotte, billigere og fylder mindre. Du kan samtidig tage dem med dig på ferie eller i sommerhuset og fortsat sikre at du får en frisk og god kaffe.

Men… Der kræver armkræfter. Skal kaffen være fin, tager det tid at kværne kaffen og kan lede til sved på panden. Samtidig kan der være en tendens til at kaffen ikke bliver helt så jævn som de elektriske.

Når det kommer til de elektriske har du to muligheder, en blade og en burr grinder som jeg vil komme ind på om lidt. Fordelen her er at du ikke skal bruge nogle kræfter, der er dog lidt vedligeholdelse og flere dele der kan gå i stykker modsat den manuelle. Til gengæld bliver kaffen jævnere hvilket kan lede til et bedre resultat.

Konklusion: Manuel er hårdt arbejde men billig og god. Elektrisk er dyrere, lidt bedre men kræver mindre arbejde.

 

Elektriske kaffekværne: Burr vs. Blade

Med navnet lyder det næsten som to tegneserie helte, og havde det været tilfældet ville burr vinde. De elektriske kaffekværne findes typisk med to metoder der kværner kaffen.

En burr grinder består af to dele der enten er kegleformet eller flad (vil du vide hvilken der er bedst bliver det meget nørdet). Primært har den to rillede overflader hvorimellem bønnerne bliver kværnet – ligesom man kender det fra formaling af mel. Metoden sikrer en utrolig jævn kaffe, og gør samtidig at den ikke bliver for varm hvilket ikke er godt for kaffen.

Flade burr grinder skiver

Flade burr grinder skiver

Kegleformet burr grinder

Kegleformet burr grinder

Det er samtidig nemmere at indstille finhedsgraden af kaffen, hvor du har mindre kontrol med en blade grinder.

En blade grinder fungerer lidt som en blender – den består af blade/knive der kværner kaffen. Der er altså en klar forskel mellem de to typer af kværne, og de giver begge vidt forskellige resultater når det kommer til at kværne kaffen.

Som du nok kan huske, skrev jeg lidt tidligere om hvor vigtigt det er at kaffen er ensartet når den er formalet. En kaffekværn der anvender knive har en tendens til nærmest at pulverisere kaffebønnerne. Det betyder at kaffen er ujævn hvilket giver et slutresultat der ikke er nær så blød og fuldkommen i smagen.

Når det så er sagt, så er en kværn med blade bedre end ingenting. Flere af de billigere modeller kan sagtens anvendes til filterkaffe eller stempelkaffe. Ønsker du dog at lave det perfekte espressoshot, eller har du investeret i en lækker espressomaskine, så tag lige og brug de ekstra kroner på at få den fulde oplevelse.

Blade grinder - pulveriserer din kaffe

Blade grinder – pulveriserer din kaffe

Konklusion: Burr er bedst, men en en blad kværn kan anvendes til simplere brug såsom stempelkaffe.

 

Hvad skal du brygge?

Med alle de valgmuligheder du står overfor, så er det en god ide at overveje hvad den friskkværnede kaffe i grunden skal bruges til. Jeg er ikke et sekund i tvivl om at en burr grinder er den bedste type kværn der findes, men hvis der ikke er plads i dit budget, eller du kun skal lave stempelkaffe, ja så er de billigere alternativer ganske fine.

Det handler om malingsgraden af kaffen du skal bruge:

  • Grov: Bruges typisk til stempelkaffe
  • Mellem grov: Bruges typisk til filterkaffe som brygges på fx. Chemex eller Café Solo
  • Mellem: Klassisk filterkaffe (som f.eks. brygges på Moccamaster)
  • Mellem fin: Typisk til pour-over kaffe (f.eks. Moka pot eller pour over cone)
  • Fin: Espresso eller aeropresso
  • Ekstra fin: Tyrkisk kaffe

Jo finere kaffen er, jo vigtigere bliver det at kaffen ikke er ujævn. Typisk kan man regulere malingsgraden via trin.

Hvor mange trin har du brug for?

Generelt for elektriske og manuelle kaffekværne findes der modeller med trin og modeller uden. Grundlæggende, giver forskellige trin dig muligheden for at opnå forskellige malingsgrader af kaffen. Brygger du f.eks. både espresso og stempelkaffe, har du brug for en med flere trin.

Umiddelbart har jeg ikke et generelt antal trin der er perfekt, men typisk har du +20 trin hvilket er et godt udgangspunkt.

Konklusion: Skal du kun brygge stempelkaffe kan en blad kværn gå an, selvom den stadig vil have et mix af meget fine og grove kaffestykker – hvilket kan give stempelkanden en lille forstoppelse. En burr grinder kan give dig flere valgmuligheder ifht. malingsgraden, hvilket er ideelt hvis du skal lave især espresso og pour over.

 

Hvilken burr grinder skal jeg vælge?

Hvis du er sat på at vælge en burr grinder, er der nogle ting at kigge efter.

Doserless eller ej.

For det første står du overfor valget om den skal være med doser eller ej. Det betyder med andre ord, at der er en mekanisme der sikrer at du doserer den rigtige mængde kaffe. De modeller jeg har set fungerer dog ikke optimalt, og kræver en del rengøring.

Lader du kaffen bliver i doseren bliver kafferesterne langsomt fordærvede og mister hurtigt sin aroma. Det betyder at din kaffe ikke bliver optimal. Doseren er dog genial såfremt man har gæster og skal lave flere kopper kaffe – men helt ærligt, hvor tit har man brug for det?.

Jeg selv har købt en doserless kaffekværn, skal jeg brygge flere kopper på kort tid anvender jeg en beholder hvori kaffen kværnes og derefter doseres manuelt.

En af de klare fordele er dog at du får den samme mængde kaffe hver gang, til gengæld er det besværligt hvis du  vil bruge lidt ekstra, eller en anelse mindre kaffe til dit shot espresso eller hvad det måtte være.

Praktisk: Aftagelig bønnebeholder

Du kommer ikke uden om at rengøre kaffekværnen. Samtidig kan det være at du skifter bønner undervejs, og derfor er det enormt praktisk at kunne tage bønnebeholderen af for at tømme kværnen for de bønner der sidder nede i maskinen.

Nørderi: Digitalt display

Der findes en ufattelig mængde kværne der betjenes af et digitalt display. Som udgangspunkt har du ikke brug for de 900 valgmuligheder maskinen giver dig, men er du blandt de ypperste kaffe nørder kan du sikkert konstruere en undskyldning for at købe den.

Personligt har jeg købt en maskine der nemt betjenes og som har flere trin (i dette tilfælde en Rancilio Rocky Doserless). Jo, de digitale maskiner kan fortælle dig hvor mange g. kaffe den har kværnet hvilket kan være praktisk, men det er for mig bare en ekstra ligegyldig komponent der kan gå i stykker.

Så er der slet ingen fordele? Jo da, typisk kan man vælge antallet af kopper hvilket giver en ensartet mængde af malet kaffe hver gang. Og du kan gemme flere forskellige indstillinger alt efter hvad du skal brygge eller hvilke bønner du har. Det virker dog for mig som at skyde gråspurve med kanoner, men der er uden tvivl nogen der er utroligt glade for løsningen. Er det dit første køb, ville jeg måske vente lidt endnu med denne løsning.

 

Hvilken model skal jeg så købe?

Det afhænger helt af dit behov. Hvis du er nået hertil, er du utroligt godt udrustet til at vurdere de forskellige kværne der er på markedet. Et godt startsted kan være denne kæmpe liste af anmeldelser. Oftest kan du finde video demonstrationer er mere populære modeller hvilket kan give dig et indtryk af hvordan den er at betjene.

 

2 tanker om "Guide: Hvilken kaffekværn skal jeg købe?"

  1. Hej Mikkel

    Tak for en lille lektion i kværne 👍🏻 jeg blev ledt herind, da jeg overvejer at købe en kværn. Vi bruger pt ‘bare’ en mokabrygger på komfuret til at lave espresso og har indtil nu købt formalede bønner. Det er et begrænset udvalg, man så har adgang til, og derfor kunne vi godt tænke os en kværn- MEN.. Vi har nærmest ingen køkkenplads tilbage- så leder efter en kværn, som er så lille som muligt, men samtidig kan male fint til espresso. Har du et godt bud på en kværn? 🙏

    Mvh nellie

    • Hej Nellie,

      Jeg havde præcis det samme problem og kan varmt anbefale rancilio rocket (uden doser) som jeg er helt vildt glad for. Den er lidt høj, men fylder ikke for meget. Størrelsen er selvfølgelig relativ, sammenligner du med de billige kværne fylder den helt sikkert mere.

      Du kan selvfølgelig også gå oldschool og få en hånddreven hvilket vil være bedre en blender-kværnene. De hånddrevne virker fint men det er alt efter temperament – det vigtigste er at det du køber bliver brugt. Det ville være en skam hvis din kaffe ikke blev kværnet :) Din fordel er selvfølgelig at du ikke skal bruge så meget til de mindre mokkabryggere.

      Håber det hjælper,

      Vh Mikkel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *