Filter eller stempelkaffe – Hvad er bedst?

Overvejer du at købe enten en kande til stempelkaffe, eller en kaffemaskine med filter? Så læs videre, i den her artikel sammenligner jeg nemlig de to i et forsøg på at hjælpe dig med at vælge den rigtige for dig.

I artiklen sammenligninger jeg de to på tre parametre:

  • Forberedelse
  • Rengøring
  • Smag

Forbered dig på hygge med stempelkaffe

Der er noget hyggeligt over en stempelkande. De fleste af os forbinder den med hyggelige cafeér hvor man får den serveret sammen med en brunch. Jeg selv bruger min stempelkande ofte når det bare er mig og min bedre halvdel.

At lave stempelkaffe er ikke så svært som mange gør det til. Det tager typisk 3-4 minutter at tilberede en kande, og processen består for mig i at:

  1. Afveje bønnerne
  2. Kværne dem med en kaffekværn
  3. Koge vandet
  4. Fylde kanden halvt op med vand
  5. Røre og lad stå et minut
  6. Påfylde resten af vandet
  7. Røre og lade trække i et par minutter
  8. Pres filteret igennem og nyd kaffen

Vi har en quooker, så arbejdet foroven er hurtigt overstået og uden det store besvær. Men skal du bruge en kop kaffe om morgenen kan det virke besværligt at gå igang med “alt det besvær” for en kop kaffe.

Når du tilberede filterkaffe på en kaffemaskine er der ikke nær så meget arbejde. Man kværner blot kaffen, og fylder det på filteret i maskinen. Herefter fyldes beholderen med vand, maskinen startes og klarer resten selv. Nemmere bliver det næsten ikke.

Smagen

Når man sammenligner smagen med filterkaffe er der for mig en verden til forskel. Med stempelkaffe får du trukket mere smag ud af den kværnede kaffe, og derfor vil du opleve en mere koncentreret og fyldig smag.

Den store forskel i smagen opnås pga. måden selve kaffen brygges på. I en kaffemaskine løber vandet primært ned igennem midten, hvorfor dele af den kværnede kaffe kan begynde at udlede mere bitterhed og syre. Samtidig kan man opleve at kaffen føles tyndere end stempelkaffen. I stempelkanden kommer kaffen og vandet langt bedre i kontakt, hvorfor mere smag trækkes ud.

Det er dog ikke altsammen godt. Nogle stempelkander, især dem i glas, er ikke gode til at holde på varmen. Derfor skal kaffen drikkes relativt hurtigt. Samtidig er det i kaffens natur at der vil være lidt grums i kaffen, hvorfor du ikke kan drikke den sidste del af kaffen i din kop. Lader du samtidig kaffen trække for længe, kan smagen ændre sig (det plejer dog sjældent at være et problem).

Ved sidstnævnte er kaffemaskinen er fordel. Er du især glad for at fylde kaffe på en termokande og nyde den over 1-2 timer vil jeg anbefale en kaffemaskine. Vil du gerne have en bedre smag og nyder du oftest kaffen indenfor kortere tid, så er en stempelkande klart pengene værd.

Rengøring

Når kaffen er drukket, skal kanden gøres ren. Det er besværligere end en kaffemaskine, da stempelkanden har flere dele der skal gøres rent. Samtidig er kaffen ikke samlet i et filter der blot kan smides ud. Jeg plejer at fylde kanden med vand og hælde kafferesterne ud i toilettet hvorefter kanden kan gøres rent.

Med en kaffemaskine kan man oftest bare skylle delene og bruge dem igen senere – alternativt vaske dem i hånden. Det er med maskinen som oftest kun to dele der skal vasle, kanden og filterholderen. Tilgengæld skal du løbende huske at afkalke kaffemaskinen, selvom det ikke er det store arbejde er det værd at nævne.

Konklusionen

For mig er stempelkaffe ikke blevet en hverdagsting, men mere noget jeg laver et par gange om ugen når jeg har tid til at nyde det. Med en kaffemaskine er der bedre mulighed for at få kaffe både om morgenen og efter arbejde. Personligt foretrækker jeg færre gode kopper en flere udmærkede kopper – og derfor laver jeg bl.a. stempelkaffe.

Derfor skal du vælge en kaffemaskine: Du gider ikke den store rengøring eller forberedelse. Du syntes normal filterkaffe er okay, og du kan godt lide at have en kande stående i længere tid.

Derfor skal du vælge stempelkaffe: Du kan ikke lide smagen af kaffe der har stået for længe, den bliver bitter og tynd. Du har ikke noget imod en lille smule arbejde for at få en kop der smager langt bedre.

For at gøre det nemmere, har jeg samlet fordele og ulemper ved begge her så du nemt kan træffe en beslutning.

Fordele & ulemper ved en stempelkande:

  • Ulempe: Kræver mere arbejde at tilberede og rengøre
  • Ulempe: Kan ikke holde sig varm længe [gælder ikke alle modeller]
  • Ulempe: Har en tendens til at give kaffegrums i de sidste kopper
  • Fordel: Mere fyldig og koncentreret smag
  • Fordel: Hyggelig at tilberede og nyde

Fordele & ulemper ved en kaffemaskine

  • Ulempe: Skal afkalkes [glemmer du det forringes levetiden]
  • Ulempe: Kaffen er ikke så koncentreret eller fyldig som stempelkaffe
  • Fordel: Ikke nær så meget rengøring
  • Fordel: Færdigbrygget kaffe kan nemt opbevares længere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *