Espresso Shots – Sådan laver du et perfekt shot

Espresso er for mange symbolet på et perfekt alternativ til normal hverdagskaffe. Okay, jeg godtager at de færreste drikker espresso alene som erstatning til en normal kop sort kaffe – men espresso bruges i Capuccino og Café Latte som netop er alternativet til en nogengange kedelig kop morgenkaffe.

Nu til sagen. For at lave en super Capuccino eller Café Latte skal man bruge det perfekte espresso shot. I min verden er der kun en måde den kan tilberedes på, og den vil jeg nu vise dig. Husk på at du som altid kan tweake enkelte dele af min metode for at tilpasse shottet til din helt egen smag (det er vel i grunden også det det handler om).

Opskrift på et espresso shot

Det skal du bruge:

Et espresso shotglas (30 ml / 0.3 dl) – jeg laver dobbelt shot i guiden (60 ml / 0.6 dl)
En rengjort og klar espressomaskine
1 flaske kildevand (postevand kan selvfølgelig også bruges)
Friskkværnede espressobønner efter behov

1. Fyld din espressomaskine med kildevand, derved mindsker du kalk

2. Tænd maskinen og lad den forvarme vandet

3. Placer dit filter i maskinen uden kaffe i. Placer derefter en kop eller dit shotglas under maskinen, og lad det varme vand løbe igennem filteret. Derved fjernes bitter smag fra tidligere brygninger, og du sikrer at udstyret er varmt og næsten klar til brug.

Er der kafferester/grums i filteret har det betalt sig at køre et tomt shot. Er der meget bør du overveje at køre en ordentlig rengøring af din espressomaskine.

4. Kværn dine espresso bønner til en fin kvalitet. Har du ikke en kaffekværn kan formalet espresso være helt fint, der er dog ingen tvivl om at du med en kaffekværn får mere ud af bønnerne.

5. Fjern filteret fra din espressomaskine og fyld det med et mål af den friskkværnede espressokaffe. Jeg bruger 1 mål med top i et stort filter. Det er vigtigt at du ikke fylder filteret til toppen da vandet vil flyde over. Jeg har typisk 1/2 cm. fri for kaffe.

6. Nu skal der tampes! Du skal ikke tampe for hårdt, men heller ikke for blødt. Jeg plejer typisk at tampe med ca. 10 kg. pres, eller det dobbelte af min hånds vægt (store hænder?). Når der tampes skal det gøres med urets retning i en drejene bevægelse. Tamp kaffen 2-3 gange, og børst derefter løs kaffe væk fra dit filter.

7. Sæt filteret tilbage i espressomaskinen over et shotglas, og lav det første shot espresso ved at trykke på “on”, “brew” eller hvad det måtte hedde på din maskine.

8. Det første shot hælder du ud i vasken da det udelukkende bruges til at give filteret en aroma af frisk kaffe. (skal det ikke være et perfekt shot kan du godt drikke kaffen)

9. Gentag trin 5-7 for at lave et shot espresso. Gennemløbstiden for vandet når et espressoshot laves er typisk lidt over 20 sekunder.

10. Tjek din espresso som den bliver brygget, den skal løbe i en blød bue ned i shotglasset og have en cremet gylden farve. Er det ikke tilfældet kan det være at du har tampet din kaffe for blødt, brugt de forkerte bønner eller at vandet ikke har den rette temperatur.

11. Smag espressoen for at sikre at den ikke er for bitter eller flad. Har du ikke tampet din kaffe godt nok kan det have taget kortere tid en 20 sekunder at producere shottet, og din espresso kan virke flad/tynd. Hvis det har taget lidt over 30 sekunder kan du have tampet for hårdt, og din kaffe bliver tyk, stærk og bitter.

Nu er kaffen klar – Hvad så?

Du har nu lavet dit shot, men det er måske ikke perfekt. Der er mange variable at skrue på i jagten på det perfekte shot. Når du har lavet dit første shot kan du prøve at eksperimentere med:

  • Tampingen – prøv at varier hvor hårdt du tamper
  • Kaffe doseringen – Prøv at variere mængden af kaffe (jeg bruger 1 mål med top)
  • Kaffebønnerne – Prøv nogle andre kaffebønner?
  • Kaffekværning – Prøv at teste forskellige finheder af kværnet kaffe, er kaffen lidt for tyk og bitter? Så prøv lidt grovere kaffe. Er den for tynd og flad? Så prøv lidt finere kaffe.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/kaffe-blog.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

5 tanker om "Espresso Shots – Sådan laver du et perfekt shot"

  1. Pingback: Hvordan skummer man mælk til kaffe? Sådan bruger du din mælkeskummer

  2. Pingback: Iskaffe - Nem opskrift på iskaffe

  3. Pingback: Cafe Latte opskrift - Hvordan laver man Cafe Latte?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *